Wat zeg je?

Is beter luisteren aan te leren? Kun je inlevingsvermogen versterken? En zo ja, zijn vergaderingen efficiënter en doeltreffender als deze vermogens beter worden beheerst.

vergaderen in het donkerIn de Belgische provincie Luik ten zuiden van Maastricht lag rond 1356 kasteel Caestert boven op de rotsen, uitkijkend over de Maas. Ten zuidwesten van het kasteel ligt nu het ondergrondse gangenstelsel van Groeve Caestert. Mergelgroeven zijn zonder uitzondering verboden gebied. Het is zeer gevaarlijk terrein. Twee personen een weekend lang onder de grond. Op privé expeditie.

In het donker. Wandelen. Genieten van de verborgen schoonheid, het avontuur, de adrenaline van verdwalen en natuurlijk het gevaar. Met water en eten voor 4 dagen, meerdere zaklampen en een berg batterijen in de rugzak, liepen we op vrijdagavond naar binnen om pas weer op zondagmiddag daglicht te zien.

Rust. Dat is het enige woord wat me te binnenschiet als ik terugdenk aan deze ervaring van jaren geleden. Niet verder kunnen kijken dan de lichtbundel van de zaklamp, de openheid van de gesprekken maar vooral het luisteren naar elkaar. Je ziet elkaar niet en je schijnt elkaar niet in het gezicht in het donker. Niets is vervelender dan dat. Je luistert naar elkaar. En je luistert met gespitste oren en open mond want, één stap van ongecoördineerde samenwerking en je bent hopeloos verdwaald in het meer dan 300km lange gangenstelsel. Luisteren is van levensbelang. Al hebben we ook ontdekt dat verdwalen normaal is, onderdeel van het proces want, het gebeurt toch.

Ik kan het iedereen aanraden om eens te vergaderen in het donker. Wat zeg je? Niet in zo’n extreme setting als de Groeve Caestert natuurlijk, maar wel in het donker. Ervaar over welke empathische vermogens je blijkt te beschikken die anders vaak verborgen blijven. Luisteren naar jezelf en de anderen. Doelgericht praten, heldere vragen formuleren, doorvragen en vooral luisteren en inleven. Het plaatje wordt vaak zoveel meer helder in het donker!


Mocht je zelf met jouw team willen ervaren hoe het is om in de grotten van Maastricht een “out of the box” brainstormsessie, of “heisessie” te houden? Ik organiseer het graag. Er gaat een wereld open.

Conscio Consult Contact

Dit bericht werd geplaatst in Interim. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s